De kommende præster

I diverse aviser kan man i dag læse om en truende fremtid for folkekirken, fordi tilslutningen til de teologiske fakulteter er kraftigt faldende. Kristeligt Dagblad fortæller at antallet af optagne studerende på de to fakulteter i 2007 var 146 men det i år kun er 97. Se kd for mere info.

Hertil er Else K. Holt blevet spurgt om situationen:

Aarhus Universitet vil fra efteråret arbejde på at nedbringe frafaldet, som ifølge studieleder på teologi, lektor og ph.d. Else Holt, “har været for stort”. Men også hun mener, at folkekirken må hjælpe universitetet.
– Nu må folkekirken være med til at tage ansvar på sig for at promovere teologi, siger Else Holt.

Men hvad sker der lige her? I hele min tid som stud.theol. har jeg altid hørt følgende: “Teologi uddanner ikke “præster.” At de fleste der læser teologi (ca.90%) i sidste ende bliver præster tager man ikke hensyn til på teologi.

Men situationen er tydeligvis blevet en anden. Nu kan man godt bruge folkekirken. Nu kan man godt bruge en syndebuk. Vaske sine hænder og sige: det er ikke os den er galt med.

Jeg kan på stående fod komme med et par hurtige forslag:

  1. Hvad med at lave en uddannelse som også tager Gud med?
  2. Hvad med at lave relevant undervisning som også indrager virkeligheden?
  3. Og hvad med at indrage folkekirkens ønsker til et teologistudie?

PS. Det kunne være at Menighedsfakultetes (MF) uddannelse på sigt kommer til at overgå Universitetets? Frafaldsprocenten på MF er i hvert fald ikke så høj som på TF.


Comments

Leave a Reply